In het jaar dat Amsterdam 750 jaar bestaat, roepen wij burgemeester Halsema van Amsterdam op om de Rechten van de Amstel te erkennen.
Onze brief aan burgemeester Halsema deden we op 1 juli 2025 in de brievenbus van het stadhuis. Daarin pleiten we voor rechten voor de Amstel – zodat deze rivier beter beschermd wordt tegen druk, vervuiling en ecologische achteruitgang.


Meer weten? Op 27 Juni gaf Jessica den Outer hierover een interview op AT5: 'Rivier de Amstel moet een rechtspersoon worden'
De brief aan Burgemeester Halsema
Geachte mevrouw Halsema,
Amsterdam viert dit jaar zijn 750-jarig bestaan. Een prachtig moment om niet alleen terug te kijken, maar ook vooruit. Wat als we in dit bijzondere jubileumjaar een historische stap zetten – en als eerste stad van Nederland onze rivieren een stem geven?
Wat als de Amstel, de rivier waaraan Amsterdam zijn naam dankt, vanaf nu wordt beschouwd als een levende entiteit met rechten? Met een eigen stem in besluitvorming, en het recht op bescherming van zijn gezondheid en toekomst?
In Parijs gebeurde onlangs precies dat. In februari 2025 verleende de stad ereburgerschap aan rivier de Seine. Daarmee werd de rivier erkend als meer dan alleen een vaarroute, maar als een integraal onderdeel van het DNA en de geschiedenis van de stad. En nu neemt burgemeester Anne Hidalgo de volgende stap. Binnenkort dient Parijs een wetsvoorstel in waarmee de Seine als rechtspersoon erkend wordt. Niet enkel symbolisch, maar ook juridisch: met het recht om te bestaan, te stromen en zichzelf te regenereren.
Ook elders in de wereld krijgt de natuur rechten. Van rivieren in Nieuw-Zeeland en Colombia tot een zwaar vervuilde lagune in Spanje: het is volgens de Verenigde Naties de snelst groeiende juridische beweging van de 21e eeuw. Amsterdam kan een pioniersrol vervullen door als eerste stad in Nederland een van zijn rivieren een soortgelijke status te geven.
Stel je voor: de Amstel krijgt een stem bij besluiten die zijn waterkwaliteit raken. De rivier wordt niet alleen beschermd omdat hij economisch of recreatief nuttig is, maar omdat hij waardevol is op zichzelf. Dat zou een krachtig, hoopvol signaal zijn – juist nu vervuiling, droogte en druk op het watersysteem toenemen. Als we écht schonere, gezondere rivieren willen in de toekomst, moeten we de belangen van de rivier zelf serieus nemen - en die belangen een plek geven in beleid. Hidalgo verwoordde het treffend voor de Seine: deze aanpak is hard nodig omdat de rivier “altijd onder vuur zal liggen”.
Vanuit Stichting Rechten van de Natuur zetten wij ons in om deze denkwijze ook in Nederland te verankeren. Steeds meer gemeenten, waterschappen en burgers doen mee. Wij geloven dat Amsterdam – met zijn rijke geschiedenis en vooruitstrevende karakter – de ideale plek is om deze stap te zetten. Graag vertellen we u meer over deze beweging. Wat is er juridisch mogelijk? Hoe zou dit kunnen aansluiten bij bestaand beleid? En hoe betrekken we Amsterdammers bij dit initiatief?
We nodigen u van harte uit voor een gesprek. Met een kopje Amstel – om samen na te denken over de toekomst van de rivieren die ons allen verbinden.
Met vriendelijke groet,
Jessica den Outer
Directeur
Stichting Rechten van de Natuur