May 20, 2024

“Ik denk dat we Nederland op wereldwijde schaal kunnen representeren”

Een interview met Jessica den Outer voor Stichting Rechten van de Natuur

Lisanne Renes

Lisanne Renes

Met een serie korte interviews willen we jou, lezer van deze website en blogs, kennis laten maken met de mensen achter de stichting Rechten van de Natuur. Voor het eerste interview spraken we met Jessica den Outer. Ze is oprichter van de stichting en schreef het boek ‘Rechten voor de Natuur’.

‘Optimistisch en gedreven’: Zo beschrijft Jessica zichzelf en daar zou haar familie volgens haar nog ‘vrolijk’ aan toevoegen. Jessica heeft haar liefde voor de natuur meegekregen van haar opa, die haar vaak meenam naar de tuin om daar alle insecten te bestuderen. Later studeerde ze milieurecht, vanuit een groot verantwoordelijkheids- en rechtvaardigheidsgevoel jegens de natuur. Sinds 2017 is ze bezig met de beweging ‘Rechten van de Natuur’. In 2024 zag de stichting Rechten van de Natuur het licht, en de hoop daarmee de beweging in Nederland groot op te zetten.

Volgens Jessica is de stichting een centraal punt, waardoor een brede beweging focus krijgt: “In de afgelopen jaren is er ontzettend veel aandacht gekomen voor dit onderwerp in Nederland. Burgers zetten lokale initiatieven op en lokale en nationale politici schreven moties en wetsvoorstellen. Het is de snelst groeiende juridische beweging van de 21ste eeuw en dat zie je ook in Nederland terug. "Met die gedachte vonden wij dat het tijd was voor een organisatie die die groeiende beweging hier ondersteunt, mobiliseert en de boodschap uitdraagt dat de natuur ook rechten heeft.”

De groeiende aandacht voor dit onderwerp komt volgens Jessica voort uit het groeiende besef dat klimaatverandering en verlies van biodiversiteit steeds meer impact zullen hebben op ons leven en dat van andere levende wezens. We horen daar veel over in het nieuws, en het is vaak slecht nieuws. “Mij valt vooral bij jongere generaties op dat mensen weten hoe slecht het gaat, maar ook graag oplossingen en een positieve aanpak willen." Rechten van de Natuur kan misschien één van die oplossingen zijn. Meer cijfers gaan namelijk het verschil niet maken. Wat het verschil gaat maken is het zoeken naar wat we wél kunnen doen, binnen alle sectoren. "Hoe kunnen wij als stichting, en specifiek als het gaat over rechten, het systeem veranderen?”

In 2019 riep de VN de beweging rondom Rechten van de Natuur al uit tot de snelst groeiende juridische beweging wereldwijd. Veel landen hebben een nationale organisatie of stichting die de beweging aanjaagt en ondersteunt. “Dat is wat wij ook beogen’’, legt Jessica uit, want zo’n stichting kende Nederland nog niet.  “Ik denk dat we Nederland op wereldwijde schaal kunnen representeren." We kunnen laten zien: "Kijk, ook in Nederland leeft deze discussie en zijn er initiatieven in volle gang.” Bovendien hoopt Jessica dat het mogelijk zal zijn om via de stichting meer aandacht te krijgen voor bijzondere Nederlandse natuur. Denk aan de Waddenzee, Amelisweerd, de Wester- en Oosterschelde en zoveel meer. “We hoeven niet alleen naar Ecuador te kijken omdat zij uitgestrekte jungle hebben, of naar Colombia voor hun wilde rivieren." " Wij hebben hier ook natuur die bescherming verdient en wat ons betreft het recht heeft om te bestaan en te floreren.” 

Een oproep aan iedereen met een voor de natuur

Of je nu een bezorgde burger bent, een beleidsmaker die impact wil maken, een juridische expert die recht wil doen gelden, een politicus die een wetsvoorstel wilt indienen of een gemeente die de toekomst vorm wil geven - jouw betrokkenheid maakt het verschil.